Ik ben niet woke genoeg!

Ik ben niet woke genoeg! Hoe reageer je als iemand uit het publiek je verwijt dat je lezing over cultuurverschillen niet woke is omdat je gebruikt maakt van generalisaties? https://youtu.be/AKxOBdu_a4I Tijdens een lezing over cultuurverschillen werd ik geconfronteerd met een kritische vraag vanuit het publiek. Een vrouw bekritiseerde mijn gebruik

Lees meer »

Het Taboe op relatiegerichtheid

De Nederlandse cultuur is sterk taakgericht, en taakgericht werken wordt gewaardeerd. Maar onze menselijke natuur is relatiegericht. Mogen we onze relatiegerichte kant wel laten zien in het Nederlandse bedrijfsleven?

Lees meer »

Ja, maar ZO had ik het niet bedoeld!

Effectieve communicatie draait om hoe je boodschap begrepen wordt door de ontvanger. Om je effectiviteit te vergroten heb ik drie adviezen: 1. Schrijf voor je doelgroep; 2: Gebruik visuele hulpmiddelen; 3: Gebruik Storytelling

Lees meer »

Het expatleven is niet gemakkelijk

Aan de hand van dit minder bekende model voor cultuurschok, dat niet 1 maar 2 periodes van cultuurschok kent, leg ik uit waarom het heel moeilijk is voor een expat om zich helemaal thuis te voelen in een nieuw land.

Lees meer »

De vooruitgang heeft mijn blogonderwerp ingehaald

In September 2023 gaf ChatGPT nog een sterke voorkeur voor Westerse culturen aan, het vond dat Taakgerichte culturen beter, efficiënter en meer zorgvuldig werken. Nu, in januari 2024, geeft het gelukkig meer genuanceerde antwoorden.

Lees meer »

Hoe consumeer jij je informatie?

Een vrij onbekend cultuurverschil is dat in voorkeur voor interne versus externe controle over informatiestromen. Wil je zelf het tempo bepalen waarin je media consumeert, of volg je een vooraf bepaald tempo. Is dit cultuurverschil misschien verantwoordelijk voor het verschil in populariteit van Karaoke tussen Westerse en Aziatische culturen?

Lees meer »