Training Doceren aan internationale groepen

Classroom with international students

Het hoger onderwijs is steeds meer aan het internationaliseren. Docenten krijgen te maken met steeds meer studenten met een andere culturele achtergrond in de klas. Deze studenten zijn een verrijking van de leerervaring van de Nederlandse studenten, maar zij hebben ook hun specifieke behoeftes.

Globalizen biedt een training aan, speciaal voor docerenden in het hoger onderwijs, die u meer inzicht geeft in de culturele gewoontes en communicatiestijlen van buitenlandse studenten en die u handvaten aanreikt om deze studenten te helpen de aansluiting met de Nederlandse verwachtingen te maken.

Wat leer ik in deze training?

Een internationale klas vereist van de docent extra kennis en vaardigheden; buitenlandse studenten zijn vaak een ander onderwijssysteem gewend en moeten leren werken in werkgroepen, en met coachingsuren bijvoorbeeld. Ook hebben zij vaak andere verwachtingen van de invulling van de rol van docent en/of coach. Een ander struikelblok kan onze directe communicatiestijl zijn en de verwachting dat de student zijn mening geeft in de lessen.

U kunt beter aansluiten bij de behoeften en verwachtingen van de internationale studenten, en u kunt ook beter voor de student inzichtelijk maken hoe de Nederlandse (hoger onderwijs-)cultuur in elkaar zit en wat u (het onderwijsinstituut) van de student verwacht.

Stap 1: Kennis opdoen

Het model van Interculturaliteit geeft snel inzicht in de cultuurverschillen die kunnen bestaan, en geeft ook praktisch advies hoe je deze verschillen kunt overbruggen.
Cultuurverschillen ervaar je op vier verschillende niveaus:

 1. Zichtbare cultuur / communicatiestijlen;
 2. Verborgen communicatiestijlen;
 3. Professionele waarden; en
 4. Basiswaarden.

Omdat we niet alle 16 aspecten in evenveel detail kunnen bespreken, passen we de focus van de training aan op de grootste uitdagingen die de docent zal ervaren. Dit zijn:

 • Directheid
 • Omgaan met confrontaties
 • Waarheid
 • Machtsexpressie
 • Hierarchie
 • Gezichtsverlies

Specifieke uitdagingen van de docent

 • Omgaan met discriminerende opmerkingen
 • Balans vinden tussen aansluiten van de behoeften van de student en vragen om aanpassing aan de verwachtingen van het onderwijsinstituut
 
Stap 2: Kunnen handelen in de praktijk

Een groot deel van de trainingstijd besteden we aan het geven van praktisch advies hoe te handelen in verschillende situaties. Uiteraard ga je je vaardigheden oefenen aan de hand van testen, oefeningen, stellingen, rollenspellen en case opdrachten.

Small international classroom
Wat is jouw culturele profiel?

Doe de Culturetest om er achter te komen welke culturele aspecten jij gemeen hebt met je internationale contacten

Planet Earth continents. Elements of this image furnished by NASA. 3d rendering
Meer weten?

Heb je vragen over mogelijke onderwerpen, onze ervaring, programma-inhoud of iets anders? Neem contact op en we helpen je graag

Hoe gaan wij te werk?

De trainingen van Globalizen zijn interactief, high-paced, en gebaseerd op praktijksituaties. Je kunt anekdotes, zelftests, audiovisuele materialen, praktijkvoorbeelden, opdrachten en case studies verwachten en uiteraard maken we veel gebruik van de aanwezige kennis en ervaring van de deelnemers zelf.

Praktijkgericht

Wij vinden dat een zakelijke training alleen de moeite waard is als deze bijdraagt aan jouw ontwikkelingsdoelen en die van de organisatie. Het uitgangspunt van alle trainingen is dat je na het volgen van een training beter je werk kunt doen. Waar we spreken over ‘interculturele competenties’ bedoelen we de vaardigheid om in verschillende soorten internationale situaties zo te handelen dat jouwe (communicatie-)doelen bereikt worden.

Wetenschappelijke basis

Onze trainingen zijn gebaseerd op wetenschap, niet op anekdotes of verhalen. De theorieën en het praktijkonderzoek van onder meer Hall, Kluckhohn, Hofstede en GLOBE liggen ten grondslag aan onze trainingen.   

Ervaren trainers

Onze trainingen worden gegeven door ervaren trainers met jarenlange managementervaring in internationaal zakendoen. Zij begrijpen wat je meemaakt en wat je vragen en uitdagingen zijn, want zij hebben het zelf ook meegemaakt. Onze trainers leggen de link tussen de theorie en de dagelijkse realiteit van internationaal zakendoen, en zullen hun ervaringen graag met je delen.

Globalizen staat voor flexibiliteit en duidelijkheid

Onze trainingen zijn zorgvuldig ontwikkeld om op een efficiënte manier zoveel mogelijk kennis over te dragen, maar gelukkig zijn geen van onze programma’s rigide. Wij zullen altijd overleggen wat je wilt bereiken met de training. Samen zullen we de leerdoelen vaststellen en deze vastleggen in de overeenkomst. De inhoud van de training wordt toegespitst op jouw doelen en werkomgeving. Zo weet je precies wat je van ons kunt verwachten.

de training omvat

€ 1995 ex btw

optionele uitbreidingen