Zakendoen in Duitsland

Veel Nederlanders hebben een haat-liefdeverhouding met Duitsland. Het is echt onze grote broer en ondanks dat we graag een sterke en onafhankelijke economie willen zijn, zijn we zakelijk nauw met elkaar verbonden. De meeste Nederlanders spreken een woordje Duits, maar de vraag is of dit genoeg is om effectief zaken te doen met onze oosterburen?

Wat leer ik in deze training?

Omdat Duitsland ons buurland is, heeft iedereen wel een (stereotype?) beeld van Duitsland en Duitsers. Veel voorkomende kreten die men hoort zijn ‘serieus’, ‘inflexibel’, ‘hiërarchisch’. Aan de ene kant goede, betrouwbare kwaliteiten die men graag in een zakenpartner ziet, maar aan de andere kant staan deze serieuze beelden het opbouwen van een goede werkrelatie in de weg. Als u op de lange termijn zaken wilt doen met uw Duitse partners, dan is het opbouwen van een sterke vertrouwensband noodzakelijk. Kennis over de Duitse cultuur en begrip voor hun normen en waarden is daarbij essentieel en deze training helpt daarbij.

Buiten het begrijpen van de Duitse cultuur ten behoeve van het opbouwen van de lange termijnrelatie, is het even belangrijk om te weten hoe u een goede eerste indruk maakt. Een eerste gesprek, offerte of presentatie is meestal een concurrentieslag met andere aanbieders. Hoe zorgt u ervoor dat uw eerste contact goed aansluit bij de verwachtingen van de klant? Dit doet u, naast andere factoren zoals kennis van de branche, door interculturele kennis. Als u weet hoe bepaalde handelingen/ gedrag door Duitsers geïnterpreteerd wordt, dan is het makkelijker voor u om aan deze verwachtingen te voldoen en daarmee een goede, professionele eerste indruk te maken.

 

Programma-inhoud
  • Zichtbare uitingen van cultuur; Hoe gedraagt u zich correct en professioneel in Duitsland
  • Normen en Waarden van Duitsland: Wat vindt de Duitser belangrijk en hoe kunt u daar rekening mee houden in uw samenwerkings- of onderhandelingsrelatie?
  • Basiswaarden van Duitsland: Welke basisuitgangspunten sturen de beslissingen van Duitsers?
Belangrijkste cultuurverschillen tussen Nederland en Duitsland
  • Formaliteit en regels
  • Visie op succes en carrière
  • Het belang van een goede voorbereiding en focus op details
Overbruggen van cultuurverschillen
  • 3-stappenproces: Respect – Kennis – Co-creatie
  • Aansluiten bij de behoeften van de zakenpartner, zonder de eigen normen en waarden uit het oog te verliezen
  • Dialoog voeren i.p.v. discussiëren
Team of business people stacking hands
Maatwerk nodig?

We passen deze cursus graag aan uw partnerlanden, branche en andere wensen aan.

Planet Earth continents. Elements of this image furnished by NASA. 3d rendering
Praktijkgericht

De deelnemer is na het volgen van deze training beter in staat zijn werk effectiever te doen.

Hoe gaan wij te werk?

De trainingen van Globalizen zijn interactief, high-paced, en gebaseerd op praktijksituaties. U kunt anekdotes, zelftests, audiovisuele materialen, praktijkvoorbeelden, opdrachten en case studies verwachten en uiteraard maken we veel gebruik van de aanwezige kennis en ervaring van de deelnemers zelf.

Praktijkgericht

Wij vinden dat een zakelijke training alleen de moeite waard is als deze bijdraagt aan de doelen van uw organisatie. Het uitgangspunt van alle trainingen is dat u na het volgen van een training beter uw werk kunt doen. 

Wetenschappelijke basis

Onze trainingen zijn gebaseerd op wetenschap, niet op anekdotes of verhalen. De theorien en het praktijkonderzoek van onder meer Hall, Kluckhohn, Hofstede en GLOBE liggen ten grondslag aan onze trainingen.   

Ervaren trainers

Onze trainingen worden gegeven door ervaren trainers met jarenlange managementervaring in internationaal zakendoen. Zij begrijpen wat u meemaakt en wat uw vragen en uitdagingen zijn, want zij hebben het zelf ook meegemaakt. Onze trainers leggen de link tussen de theorie en de dagelijkse realiteit van internationaal zakendoen, en zullen hun ervaringen graag met u en alle deelnemers delen.

Globalizen staat voor flexibiliteit en duidelijkheid

Onze trainingen zijn zorgvuldig ontwikkeld om op een efficiënte manier zoveel mogelijk kennis over te dragen, maar gelukkig zijn geen van onze programma’s rigide. Wij zullen altijd met u overleggen wat u wilt bereiken met de training. Samen zullen we de leerdoelen vaststellen en deze vastleggen in de overeenkomst. De inhoud van de workshop wordt toegespitst op uw doelen en context. Zo weet u precies wat u van ons kunt verwachten.

de training omvat

€ 1995 ex btw

optionele uitbreidingen