Workshop Interculturele Sensitiviteit

Internationaal team schudt handen

Het motto van Globalizen is ‘Bewustwording is 80% van de oplossing’

Veel mensen geloven dat interculturele competenties niet noodzakelijk zijn zolang men elkaar maar ‘met respect’ behandelt. Dat is zeker waar! Helaas is de invulling van het concept ‘respect’ cultuurafhankelijk.

Kennis van andere culturen en inzicht in wat ‘respect’ in andere culturen betekent, blijft derhalve essentieel voor effectief communiceren met andere culturen.

Wat leer ik in deze workshop?

Na het bijwonen van de workshop interculturele sensitiviteit heeft de deelnemer een verbeterde faciliteit in en effectiviteit van communiceren met collega’s uit verschillende culturen, door middel van het vergroten van het bewustzijn van het effect dat culturele verschillen hebben op de interactie.

Stap 1: Bewustwording

Op een ontspannen, ietwat prikkelende manier wordt de deelnemers duidelijk gemaakt dat ze niet om cultuurverschillen heenkunnen als ze in een internationale context werken. De trainer kan anekdotes uit de eigen werkervaring delen en voorbeelden geven waar ook grote bedrijven de mist in zijn gegaan wat betreft cultuurverschillen. 

Stap 2: Kennis
Cultuurverschillen bestaan op verschillende niveaus; zowel zichtbare communicatiestijlen (het zichtbare gedeelte van de ijsberg) als de onzichtbare normen en waarden van een cultuur. Met een zeer visueel model wordt een begin gemaakt van inzicht in de verschillende culturele profielen.

Stap 3: Kunnen handelen in de praktijk

Een groot deel van de beschikbare tijd besteden we aan het geven van praktisch advies hoe te handelen in verschillende situaties. Uiteraard ga je je vaardigheden oefenen aan de hand van testen, oefeningen, stellingen, rollenspellen en case opdrachten

Samenwerken met ieder zijn eigen stukje van de puzzel
Wat is jouw culturele profiel?

Doe de Culturetest om er achter te komen welke culturele aspecten jij gemeen hebt met je internationale contacten

Planet Earth continents. Elements of this image furnished by NASA. 3d rendering
Meer weten?

Heb je vragen over mogelijke onderwerpen, onze ervaring, programma-inhoud of iets anders? Neem contact op en we helpen je graag

Hoe gaan wij te werk?

De workshops van Globalizen zijn interactief, high-paced, en gebaseerd op praktijksituaties. Je kunt anekdotes, zelftests, audiovisuele materialen, praktijkvoorbeelden en opdrachten verwachten en uiteraard maken we veel gebruik van de aanwezige kennis en ervaring van de deelnemers zelf.

Praktijkgericht

Wij vinden dat een zakelijke workshop alleen de moeite waard is als deze bijdraagt aan jouw ontwikkelingsdoelen en die van de organisatie. Het uitgangspunt van alle workshops is dat je na het volgen ervan beter je werk kunt doen.  Omdat workshops meestal korter zijn dan trainingen en meer deelnemers kunnen ontvangen, zijn workshops het meest geschikt als introductie van een onderwerp.

Wetenschappelijke basis

Onze trainingen zijn gebaseerd op wetenschap, niet op anekdotes of verhalen. De theorieën en het praktijkonderzoek van onder meer Hall, Kluckhohn, Hofstede en GLOBE liggen ten grondslag aan onze trainingen.   

Ervaren trainers

Onze workshops worden gegeven door ervaren trainers met jarenlange managementervaring in internationaal zakendoen. Zij begrijpen wat je meemaakt en wat je vragen en uitdagingen zijn, want zij hebben het zelf ook meegemaakt. Onze trainers leggen de link tussen de theorie en de dagelijkse realiteit van internationaal zakendoen, en zullen hun ervaringen graag met je delen.

Globalizen staat voor flexibiliteit en duidelijkheid

Onze workshops zijn zorgvuldig ontwikkeld om op een efficiënte manier zoveel mogelijk kennis over te dragen, maar gelukkig zijn geen van onze programma’s rigide. Wij zullen altijd overleggen wat je wilt bereiken met de workshop. Samen zullen we de leerdoelen vaststellen en deze vastleggen in de overeenkomst. De inhoud van de workshop  wordt toegespitst op jouw doelen en werkomgeving. Zo weet je precies wat je van ons kunt verwachten.

multicultureel team in hetzelfde shirt

de workshop omvat

€ 995 ex btw

optionele uitbreidingen