De factor coderen in het communicatiemodel van Shannon en Weaver

Je maakt tientallen beslissingen wanneer je een bericht maakt. Als je binnen je eigen cultuur communiceert, kent je communicatiepartner de meeste codes die je gebruikt, maar als je met iemand uit een andere cultuur communiceert, dan kunnen jouw woorden, gebaren en gedrag heel anders geïnterpreteerd worden dan hoe jij het bedoeld had.

Lees meer »

Hofstede’s dimensie Masculiniteit-Femininiteit uitgelegd

Nederland is een van de weinige feminiene landen ter wereld. Feminiene landen waarderen work-life balance, vinden dat carrière en zorgtaken voor zowel mannen als vrouwen geschikt zijn en dat alle beroepen waardevol zijn. Masculiene culturen zijn meer gericht op assertiviteit en succes; zij leven om te werken, en oogsten bewondering als ze de beste zijn in hun werk.

Lees meer »

Wat zeggen jouw stereotypische gedachten over jou?

Stereotype beelden ontstaan omdat je op oppervlakkig niveau verschillen ervaart tussen de andere en jouw eigen cultuur. Maar omdat je niet weet welke redenen, normen en waarden ten grondslag liggen van de verschillen, zegt het alleen iets over je eigen cultuur, niet over de andere cultuur.

Lees meer »

Waardeloos: de beste levensinstelling

Jouw waarden bepalen wat je belangrijk vindt, maar waarden zijn onzichtbaar. Daarom kun je aan het gedrag van een andere cultuur (als je die niet heel goed kent) niet zien welke waarden zij hebben. Het is dus nutteloos om een oordeel te vormen over een andere cultuur als je niet weet wat hun waarden zijn.

Lees meer »

Hoe pas je je communicatie aan je gesprekspartner aan?

USA: taakgerichte cultuur, maar een emotionele communicatiestijl; Actieve woorden; Sportmetaforen; Concrete vervolgstappen
China: Confucianistisch; Respectvol en correct; Geen gezichtsverlies veroorzaken; Lange termijn
Arabische culturen; Relatiegericht; Zoek de verbinding; Ben een waardevolle connectie; Welbespraakt.

Lees meer »

Discriminatie houdt zichzelf in stand

Discriminatie wordt doorgegeven van generatie op generatie. Als de meerderheidscultuur zich onderscheidt van een minderheidscultuur, dan gaat de minderheid sterkere samenhang vertonen om zich te beschermen tegen de meerderheid.

Lees meer »