Wat zeggen jouw stereotypische gedachten over jou?

Wat zeggen jouw stereotypische gedachten over jou?

Siesta, Mañana-Mañana en Viva España!

Het stereotype beeld van Spanje is dat van een land van trotse mensen, trots op hun geschiedenis, keuken en in het algemeen gelukkig dat ze Spaans zijn. Verder zegt het stereotype ook dat ze urenlang slapen op het midden van de dag en alles uitstellen wat ook morgen gedaan kan worden.

Het grappige van stereotypen is dat ze evenveel zeggen over de maker van het stereotype als het lijdend voorwerp ervan. Het gebied van culturele verschillen is precies dat – het meet verschillen, geen overeenkomsten. En je ziet een nieuwe situatie altijd vanuit het perspectief van de positie waarin je je op dat moment bevindt.

Dus als mensen uit Noord-Europa naar Spanjaarden kijken en ze ze chaotisch en lui vinden, dan vinden ze dat omdat ze het gedrag van de Spanjaarden beoordelen aan de hand van de standaarden van hun eigen cultuur.

…..Wat een grote fout is

Laten we dit voorbeeld analyseren. Stereotype nummer 1; Spanjaarden zijn lui omdat ze siësta slapen. Als je eigen cultuur zegt dat het normaal is om te slapen van 23.00 uur tot 07.00 uur en te werken van 09.00 uur tot 17.00 uur, dan lijkt iemand die van 14.00 uur tot 17.00 uur slaapt niet erg hard te werken. Deze persoon begint met de basissituatie dat de slaap van 11-7 is, en siësta is een aanvulling op een volledige nachtrust, en neemt toevallig 3 uur weg van een 8-urige werkdag. Nou ja, in dat scenario lijkt het op veel slaap en niet veel werk – vandaar de conclusie: Lui

de Realiteit

Spanje is de 14e grootste economie ter wereld (en staat op plaats 34 qua BBP per hoofd van de bevolking). Ze krijgen werk gedaan. Veel. Ze zijn niet lui.

De realiteit is dat veel Spanjaarden hun dag anders indelen. Ze gaan om 9.00 uur aan het werk, werken tot 14.00 uur en nemen dan een lange lunchpauze, waarin ze lunchen en een dutje doen (misschien een dutje van 1 uur). Dan, terwijl de rest van Europa begint uit te klokken, gaan de Spanjaarden weer aan het werk en werken ze van 17.00 tot 20.00 uur. Omdat ze toch een beetje van hun avond willen genieten gaan ze heel laat naar bed, bijvoorbeeld om 12 of 1 uur. Tel de uren maar op: alles bij elkaar maken ze een werkdag van 8 uur en slapen ze 8 uur – net zoals Noord-Europeanen. Alleen op andere tijdstippen dan wij gewend zijn.

Moraal van het verhaal

Heb niet meteen een oordeel klaar. Om een andere cultuur echt te begrijpen, moet je die op een diep niveau begrijpen, niet je eigen culturele normen op de andere cultuur projecteren en ze dan beoordelen op basis van jouw cultuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *