Regels voor dubbelparkeren in Spanje

Dubbel parkeren in Spanje

De regels voor dubbelparkeren in Spanje

Een toerist in Spanje zou kunnen denken dat mensen hun auto op allerlei willekeurige plaatsen achterlaten en het toegestaan is om dubbel te parkeren.

Dit was ook mijn eerste indruk toen ik in 2001 naar Spanje verhuisde. Mijn Nederlandse geordende geest was verbijsterd over de schijnbaar chaotische manier waarop Spanjaarden door het verkeer en parkeren navigeren. Overal stonden auto’s en toch zag ik zelden politieagenten boetes uitdelen! Was dit anarchie?

Mijn verwarring duurde voort tot ik zelf een auto kocht. Ik kon het niet meer negeren, ik moest begrijpen hoe ik door het Spaanse verkeer moest navigeren. Een paar goede gesprekken met vrienden hebben me het noodzakelijke inzicht gegeven!

Zoals het geval is met veel culturen die een traditie hebben van een verre, centrale overheid die hoge belastingen eiste maar niet veel teruggaf, zijn Spanjaarden regels en bureaucratie flink beu en geven ze er de voorkeur aan om het leven te organiseren rond ongeschreven regels die voor hen werken, niet tegen hen.

Het mooie van cultuur is dat van de andere leden van de groep (cultuur) wordt verwacht dat ze de regels kennen en volgen, of ze nu geschreven of ongeschreven zijn.

Dus, bij deze de onofficiële (maar niet optionele!) regels voor parkeren in Spanje – in deze volgorde!

  1. Gebruik, indien beschikbaar, officiële parkeerplaatsen
  2. Als er geen officiële parkeerplaatsen meer beschikbaar zijn, parkeer dan net buiten deze parkeerplaatsen en zorg ervoor dat je de uitgangen van garages, brandkranen of oversteekplaatsen voor voetgangers niet blokkeert
  3. Wanneer deze ook vol zijn, kun je dubbel parkeren in woonwijken, waar niet al te veel verkeer is (denk aan zijstraten). Laat bij dubbel parkeren altijd je handrem uit en je versnelling in zijn vrij. Laat om de twee of drie auto’s een plek vrij, zodat wanneer iemand van een officiële parkeerplaats wil vertrekken, hij/zij je auto aan de kant kan duwen
  4. Als je niet gekleed bent om auto’s a la Tetris rond te duwen, omdat je bijvoorbeeld een jurk en hoge hakken draagt, ga dan naast je auto staan en kijk zoekend/ vragend om je heen. Iemand zal je komen helpen.
  5. Op feestdagen, tijdens festiviteiten en marktdagen, bij drukte en als er ruimte op de weg is, kun je driedubbel parkeren. Blijf dan binnen roepafstand van uw voertuig, sleutels op zak. Wanneer je wordt ingesloten door een driedubbel geparkeerde auto, kun je twee dingen doen: uit volle borst schreeuwen of de eigenaar van voertuig XYZ zijn/haar auto weg kan halen, of op je claxon leunen tot de bestuurder verschijnt. Ben je de bestuurder van de driedubbel geparkeerde auto, dan rij je als de ander er uit moet een blokje om en kun je bij terugkomst weer op dezelfde plek parkeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *