IKKE IKKE IKKE en de rest kan stikken

Ikke ikke ikke en de rest kan stikken

…. of toch niet? 

Zo taakgericht als wij als Nederlanders (en met ons de meeste Westerse culturen) zijn, als puntje bij paaltje komt zijn we ‘gewoon’ groepsdieren. Deel uitmaken van een groep lijkt onze natuur te zijn. Waarom is dat eigenlijk, wat biedt een groep ons?

  1. Sociale verbondenheid: Mensen kunnen elkaar helpen, ondersteunen en aanmoedigen binnen een groepscontext, wat kan leiden tot een gevoel van saamhorigheid en gezamenlijke prestaties.We willen het leven helemaal niet in ons eentje het hoofd hoeven bieden!
  2. Identiteit en zelfbeeld: Deel uitmaken van een groep kan onze identiteit versterken en ons een gevoel van eigenwaarde geven. Groepen bieden een kader waarbinnen we onszelf kunnen definiëren en identificeren, en ze kunnen ons een gevoel van trots en verbondenheid met onze gemeenschap geven. In ons eentje is het moeilijker om te bepalen wie we zijn.
  3. Veiligheid en bescherming: Groepen bieden vaak een gevoel van veiligheid en bescherming. Zoals ik al in een eerdere blog heb uitgelegd, is het deel uitmaken van een groep met gedeelde normen en waarden enorm belangrijk voor onze positieve zelfwaardering. Door deel uit te maken van een groep voelen mensen zich gesteund en beschermd tegen externe bedreigingen of uitdagingen.
  4. Gemeenschappelijke doelen en belangen: Groepen bieden de mogelijkheid om gemeenschappelijke doelen, interesses of waarden na te streven, die alleen veel moeilijker te bereiken zijn. Door deel te nemen aan een groep kunnen mensen zich verenigen rond gedeelde doelen en belangen, wat een gevoel van betekenis en doel kan geven aan hun leven.

Kortom, het behoren tot een groep vervult verschillende belangrijke psychologische en sociale behoeften, waaronder sociale verbondenheid, identiteit, veiligheid, samenwerking en gemeenschappelijke doelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *