Wereldoverheersing door middel van boeken

Een uitgangspunt in interculturele communicatie is dat we geen ‘betere’ of ‘slechtere’ culturen kennen, alleen verschillende culturen. Mensen mogen best toegeven dat een bepaalde cultuur beter bij hen past dan een andere cultuur, en een aantal aspecten van cultuur – ik denk hier specifiek aan lineair tijdsbesef – kunnen praktisch zijn in branches waar efficiëntie tot hogere winsten leidt, maar het is belangrijk om te beseffen dat omdat een groep mensen de uitdagingen van het leven (want daar gaat cultuur in de kern om) anders tegemoet treedt, dat ‘anders’ dus niet minder goed is.

Globalizen_Blog_Philadelphia_02

Helaas bestaat dit besef in de internationale zakenwereld nog niet echt. Dit komt volgens mij door managementopleidingen. De Amerikanen hebben het concept ‘management’ uitgevonden en een academische discipline van gemaakt. Toen Management als vak cq beroep onderwezen begon te worden, werd dit gegaan met behulp van boeken die door amerikanen geschreven waren. Met internationalisering en het succes van Amerikaanse bedrijven op de wereldmarkt kwam ook internationalisering van onderwijs. Niet-Amerikaanse universiteiten begonnen ook ‘management’ te onderwijzen, en zij dezen dat op de Amerikaanse manier. Amerikaanse bedrijven waren succesvol, dus als je ook succesvol wilt zijn moet je leren hoe zij het doen, toch? Logische redenering, maar niet helemaal correct. Er zijn veel factoren aan te wijzen die invloed hebben gehad op het Amerikaanse (economische) succes, en kun visie op management is daar maar een van. Verder is de wereld aan snelle veranderingen onderhevig, dus wat 30 jaar geleden nog werkte, hoeft nu niet meer te werken. Ten derde, wat in de Amerikaanse cultuur werkt, hoeft niet noodzakelijkerwijs op een andere plek in de wereld ook te werken.

Tegenwoordig zijn er managementboeken beschikbaar die geschreven of aangepast zijn op een bepaalde regio; China, bijvoorbeeld, of Europa. Helaas heb ik nog niet gemerkt dat de onderliggende basisconcepten fundamenteel anders zijn, deze blijven Amerikaans van smaak. Daarom was ik ook erg blij toen ik dit artikel van Terence Jackson (Professor of Cross Cultural Management, Middlesex University Business School) tegenkwam. Hij belicht een van de aspecten van management, leiderschap, van een andere kant. Erg verfrissend!

Is paternalistic leadership bad?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.