Hofstede’s dimensie Individualisme-Collectivisme uitgelegd
Individualistische culturen beleven de wereld vanuit een ik-perspectief en zijn veel bezig met zelfontplooiing, persoonlijke doelen en voorkeuren. Collectivistische culturen beleven de wereld vanuit een wij-perspectief. Mensen voelen zich vooral onderdeel van hun familie, gemeenschap of werkgever, en nemen beslissingen die goed zijn voor de groep.
De factor coderen in het communicatiemodel van Shannon en Weaver
Je maakt tientallen beslissingen wanneer je een bericht maakt. Als je binnen je eigen cultuur communiceert, kent je communicatiepartner de meeste codes die je gebruikt, maar als je met iemand uit een andere cultuur communiceert, dan kunnen jouw woorden, gebaren en gedrag heel anders geïnterpreteerd worden dan hoe jij het bedoeld had.
Kan ik de cultuur veranderen van een groep waar ik niet toe behoor?
Vanuit onze eigen cultuur, onze eigen normen en waarden, hebben we soms een oordeel over een andere cultuur en vinden we dat het anders/moderner/eerlijker moet. Maar een cultuur kan alleen zichzelf veranderen. Bij druk van buitenaf is de kans groot dat de houding van de mensen alleen maar verhardt.
Hofstede’s dimensie Masculiniteit-Femininiteit uitgelegd
Nederland is een van de weinige feminiene landen ter wereld. Feminiene landen waarderen work-life balance, vinden dat carrière en zorgtaken voor zowel mannen als vrouwen geschikt zijn en dat alle beroepen waardevol zijn. Masculiene culturen zijn meer gericht op assertiviteit en succes; zij leven om te werken, en oogsten bewondering als ze de beste zijn in hun werk.
Wat zeggen jouw stereotypische gedachten over jou?
Stereotype beelden ontstaan omdat je op oppervlakkig niveau verschillen ervaart tussen de andere en jouw eigen cultuur. Maar omdat je niet weet welke redenen, normen en waarden ten grondslag liggen van de verschillen, zegt het alleen iets over je eigen cultuur, niet over de andere cultuur.
Regels voor dubbelparkeren in Spanje
Op het eerste gezicht lijken Spanjaarden soms willekeurig hun auto ergens neer te zetten, maar hier liggen hele specifieke gedragsregels aan ten grondslag.
Waardeloos: de beste levensinstelling
Jouw waarden bepalen wat je belangrijk vindt, maar waarden zijn onzichtbaar. Daarom kun je aan het gedrag van een andere cultuur (als je die niet heel goed kent) niet zien welke waarden zij hebben. Het is dus nutteloos om een oordeel te vormen over een andere cultuur als je niet weet wat hun waarden zijn.
Hoe pas je je communicatie aan je gesprekspartner aan?
USA: taakgerichte cultuur, maar een emotionele communicatiestijl; Actieve woorden; Sportmetaforen; Concrete vervolgstappen
China: Confucianistisch; Respectvol en correct; Geen gezichtsverlies veroorzaken; Lange termijn
Arabische culturen; Relatiegericht; Zoek de verbinding; Ben een waardevolle connectie; Welbespraakt.
Interculturele sensitiviteit ontstaat pas als je snapt dat jouw cultuur de beste cultuur is
“Interculturele sensitiviteit ontstaat pas als je snapt dat jouw cultuur de beste cultuur is.” Veel mensen zullen het niet eens zijn met een uitspraak als deze. Maar wat als ik zou zeggen dat deze bewering in feite gewoon waar is? En dat jij zelf, als je heel eerlijk bent, ook
Hofstede’s dimensie Machtafstand uitgelegd
Hofstede’s dimensie Machtafstand gaat gedeeltelijk over hoe hiërarchisch een land of organisatie georganiseerd is, maar meer nog over in hoeverre een cultuur verschillen in waarde en rol ziet tussen mensen.