Werken en/of wonen in Duitsland. Wie?

Home blogging setup

Werken en/of wonen in Duitsland. Wie?

Ik werk vaak in Duitsland, met heel veel plezier. Ik vind de Duitsers een prettig volk om mee samen te werken. Opdrachtgevers zijn over het algemeen ontzettend veeleisend, betrouwbaar, trouw, eerlijk en open en hebben alles tot in detail gepland en georganiseerd.

Tegelijkertijd is het erg moeilijk om een opdracht voor een Duits bedrijf binnen te halen. Je documentatie en presentatie moeten zeer uitgebreid en perfect in orde zijn, je moet alle programmaonderdelen uitleggen en kunnen beargumenteren waarom dit de beste aanpak is in jouw ogen. Je moet rekening houden met alle eventualiteiten, en liefst al een Plan B op de plank hebben voor alles. Ook moet jouw voorstel vaak verschillende managementlagen ‘omhoog’ in de organisatie voordat het voorstel geaccepteerd wordt. Ja, het is veel werk en er wordt absolute professionaliteit van je verwacht. Hebben ze nog gelijk in ook! Voor het bedrag wat trainingen kosten, mag je ook wat verwachten.

Is het Duitse bedrijf eenmaal akkoord met je voorstel, dan heb je ook meteen het vertrouwen. Je prijs moet redelijk zijn, en als het dat is zullen ze je niet helemaal dooronderhandelen (Als je te hoog gaat zitten dan kun je het daarentegen wel vergeten, dan beginnen ze niet eens aan een onderhandeling. Er moet wel aan de basiswaarde ‘eerlijk’ voldaan worden, anders willen ze niet met je samenwerken). Ik heb ondervonden dat de communicatie eerlijk en open is, een organisatie is niet bang om zijn zwakke kanten te laten zien, en jij krijgt ook gedetailleerde en relevante feedback op het proces. Als je nog in de ontwikkelingsfase bent, zijn er ook open en flexibel voor voorstellen. De beruchte Duitse starheid begint pas als er beslissingen zijn genomen, dan vinden ze het moeilijk om het plan nog te herbezien. Omdat het bedrijf veel moeite heeft geïnvesteerd in de selectie van de trainer, hebben ze vertrouwen in jou en in hun eigen beslissing. Ze zullen niet zo snel elk jaar een nieuwe offerteronde doen.

De trainingen zelf verlopen ook heel prettig. Niet alleen heeft de Duitse opdrachtgever alle faciliteiten perfect, en ruim op tijd geregeld, ook de deelnemers zijn punctueel, goed voorbereid, en geëngageerd. Vanwege de relatief hoge score op Masculiniteit (succes en status is erg belangrijk) en de meer confronterende communicatiestijl, zul je wel deelnemers krijgen die zeer kritische opmerkingen hebben over het doel, de theorie en/of de gebruikte technieken. Daar moet je tegen kunnen. Haantjesgedrag is sommige deelnemers ook niet vreemd, maar ik heb in ieder geval nog nooit een groep gehad die passief-agressief achterovergeleund bleef zitten.

Nu, het bovenstaande wil niet zeggen dat ik ook Duitser wil zijn en/of in Duitsland zou willen wonen. Ik vind het heerlijk om daar te werken, maar veel van hun sterke punten worden irritant op het moment dat ze ook in de privésfeer en het sociale verkeer aanwezig zijn. Het onderstaande artikel wat ik pas tegenkwam, geeft mijns inziens een leuk en behoorlijk accuraat overzicht van het Duitser zijn…. Mee eens? How to Germanize yourself in 21 steps

This page is Amazing

Learn From Industry Leaders

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper.

Learn at Your Own Pace

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper.

Professional Certification

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *