Voordelen van indirecte communicatie

Home blogging setup

VOORDELEN VAN INDIRECTE COMMUNICATIE

De Nederlandse cultuur is één van de meest direct communicerende culturen. Sterker nog, we zijn bijna wereldkampioen. Ik zeg ‘bijna’, want er is namelijk een land waar men nog directer communiceert dan in Nederland. Eéntje maar, en dat land is overigens niet Duitsland of Oostenrijk (wat veel mensen denken), maar Israël.

In Israël, wereldkampioen direct communiceren, krijg je vrijelijk ongevraagd advies van zowel vrienden, familie, collega’s als volslagen onbekenden op straat, allemaal onder het mom van ‘voor je eigen bestwil’. Het feit dat onbekenden soms ook hun -ongevraagde- mening over jouw gedrag /kledingkeuze/ muzieksmaak geven, vinden veel Nederlanders wat ver gaan. Jij ook? Hou dit gevoel vast!

Het gevoel dat je kreeg bij het lezen van de anekdote kun je namelijk gebruiken om begrip op te brengen voor de landen die minder direct communiceren dan wij. Dat is wat zíj voelen als zij met onze ‘lekker duidelijke’ directe communicatie geconfronteerd worden.

Culturen die indirect communiceren willen elkaar ongemakkelijke gevoelens besparen. Zij vinden het erg belangrijk dat mensen prettig met elkaar omgaan, beleefd zijn, en de ander geen gezichtsverlies laten lijden. De indirecte manier van communiceren is dan niet altijd efficiënt en eenduidig, het heeft wel veel aandacht voor de relatie. Ook in zakelijke communicatie is het gunstig als je een prettige, positieve relatie met je zakenpartner onderhoudt. Als er eens iets misgaat zorgt de positieve relatie er voor dat jullie er beiden van uitgaan dat de ander goede bedoelingen heeft en die positieve attitude is een van de belangrijkste factoren die er voor zorgen dat een miscommunicatie of probleem snel en naar tevredenheid van alle partijen opgelost kan worden.

Learn From Industry Leaders

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper.

Learn at Your Own Pace

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper.

Professional Certification

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *