Verschillende visies op alcoholgebruik

Gisteren kwam ik onderweg naar huis van een weekendje Brugge de volgende advertentie tegen:

mosselen met wijnVoor alle duidelijkheid: dit is een aanbieding voor een pannetje mosselen (lekker) in een wegrestaurant (praktisch) langs de snelweg, waar een gratis (altijd interessant) glas wijn (he!) aangeboden werd.

Daar moest ik dus even over nadenken. Ook al houd ik me elke dag met cultuurverschillen bezig, ik ben Nederlandse en ik woon op dit moment in Nederland, dus ik sta onder continue invloed van de Nederlandse cultuur. En vanuit dat cultureel gezichtspunt verraste het me dat er niet alleen alcohol geschonken wordt in een restaurant waarvan aangenomen kan worden dat iedereen met de auto (natuurlijk niet allemaal als bestuurder) gekomen is, maar dat alcoholconsumptie zelfs gestimuleerd wordt!

In wegrestaurants in Nederland kan men ook alcohol kopen, maar ik denk niet dat restauranthouders snel over zullen gaan tot het aanbieden van een gratis glas wijn bij hun dagschotel.

Betekent dit nu dat we in Nederland zo gewend zijn aan een overheid die de burgers tegen zichzelf beschermd dat we het normaal vinden dat bestuurders niet verleid mogen worden tot het nuttigen van een glas wijn bij hun eten, of vinden we het oneerlijk dat een BOB niet van de aanbieding zou kunnen genieten? En wat denkt de gemiddelde Belg (of Duitser) van zo’n aanbod? Misschien denkt hij er geen twee keer over na, omdat hij er sowieso aan gewend is om een glas bier of wijn bij de lunch te gebruiken.  Tenslotte mag men met 1 glas alcoholhoudende drank op legaal een voertuig besturen, en de hoeveelheid alcoholgerelateerde ongelukken zijn in onze buurlanden vergelijkbaar (bij 1 op de 4 verkeersongevallen is er alcohol in het spel).

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *