Dit artikel is al twee jaar oud maar biedt fascinerende inzichten over de werkomstandigheden van Nederlanders vergeleken met de rest van de wereld. Het kan ons helpen beter te begrijpen met wat voor soort issues onze buitenlandse partners te maken kunnen hebben.
Nederland is koploper op het gebied van ‘ingedikte werkweken’
http://www.managersonline.nl/nieuws/7325/nederlander-werkt-onder-meest-flexibele-omstandigheden.html
16 juli 2008 – Nederlandse werkgevers zijn het meest flexibel ter wereld. Bijna negen van de tien bieden flexibele werkregelingen. De Nederlandse werknemers hebben bovendien minder last van stress dan hun collega’s in andere landen en lijken tevreden met hun huidige situatie.
64 procent van de Nederlandse werkgevers biedt flexibele werktijden aan en 37 procent staat het toe om van huis uit te werken. Wereldwijd mag slechts zo’n 21 procent van de werknemers thuis werken. Nederland is ook koploper op het gebied van ‘ingedikte werkweken’: 32 procent van de bedrijven gaat hiermee akkoord. Bij onze zuiderburen bestaat dit fenomeen slechts bij zo’n acht procent van de bedrijven. In Japan heeft men de minst flexibele werkgevers: in 65 procent van de bedrijven is geen flexibiliteit mogelijk.
Onderzoek
De conclusies komen uit de Workplace Survey Spring 2008 van financieel werving en selectiebureau Robert Half Finance & Accounting. Het onderzoek is gehouden in zeventien landen onder 3.708 HR en Finance Managers.
Werkdruk
Toch betekent deze flexibele houding van werkgevers niet dat de werkdruk niet toeneemt. Maar liefst tweederde van de Nederlandse werknemers geeft aan dat het aantal gewerkte uren het afgelopen jaar is toegenomen door zaken als de toename van de hoeveelheid werk (31 procent), bedrijfsgroei (zestien procent) en het tekort aan personeel (zes procent). Wereldwijd geeft eveneens 67 procent van de ondervraagden aan dat de werkdruk is toegenomen. De toegenomen werkdruk levert echter niet meer stress op. Ruim een derde van de respondenten heeft hier nog nooit last van gehad (35 procent), ruim een kwart zegt dat werkgerelateerde stress bij hun wel eens voorkomt en 25 procent dat ze geleerd hebben om stress te vermijden.
Oorzaken van stress
De belangrijkste veroorzaker van stress is een grotere verantwoordelijkheid. Dit wordt door 23 procent van de respondenten genoemd. Een op de vijf geeft de baas de schuld en nog eens twintig procent wijt de stress aan te weinig personeel. Slechts één procent van de mensen zegt dat de stress veroorzaakt wordt doordat ze het niet naar hun zin hebben op het werk.
Vakantieplannen
Het merendeel van de Nederlanders gebruikt niet al zijn vrije dagen. Zo’n 57 procent van de Nederlanders (wereldwijd 55 procent) houdt vakantiedagen over aan het einde van het jaar. En bijna de helft (48 procent) wijst erop dat er teveel werk ligt om alle dagen te kunnen opmaken. Opvallend genoeg zegt twaalf procent van de Nederlanders dat ze meer vrije dagen hebben dan ze kunnen opmaken. Degenen die wel al hun dagen opmaken doen dit met name omdat ze het belangrijk vinden om vakantie te nemen (61 procent). De rest neemt al hun dagen op omdat ze deze niet of nauwelijks kunnen meenemen naar het volgend jaar.
Balans
Tot slot geeft ruim driekwart van de ondervraagde Nederlandse HR en Finance Managers aan dat ze niet minder salaris willen in ruil voor een baan met een betere werk/leven verhouding. Dit is een bevestiging dat zij eigenlijk best heel tevreden zijn met hun huidige werkgever en functie.