Vandaag kreeg ik een artikel doorgestuurd van Jordy Houwen, een student Avation Studies met interesse voor cultuurverschillen. De auteur van het artikel, Tim Cohen, legt uit dat medewerkers die veiligheidsscans uitvoeren op vliegvelden, interculturele kennis nodig hebben. Zij hebben elke dag te maken met duizenden passagiers afkomstig uit de hele wereld, en hebben maar een paar seconden tijd om een inschatting te maken of de passagier een specifiekere screening nodig heeft.
Natuurlijke psychologische processen, zoals stereotypering en etnocentrisme, beïnvloeden die inschatting. Etnocentrisme is de neiging om de wereld om ons heen te bekijken vanuit het standpunt dat de eigen cultuur het beste is. Ander gedrag, zienswijzen en gewoonten worden ‘gemeten’ aan de hand van de eigen cultuur, en hoe meer het afwijkt, hoe slechter het wordt bevonden. Dit heeft ook tot gevolg dat mensen anderen die op hen lijken en/of dezelfde culturele achtergrond hebben sneller betrouwbaar vinden dan mensen die er anders uitzien en uit een andere culturele groep komen, en dat heeft natuurlijk gevolgen voor het werk van veiligheidspersoneel.
Stereotypering zijn meningen over groepen mensen die een veralgemeende en versimpelde weergave van de werkelijkheid zijn. Stereotyperingen zijn nodig, omdat onze hersenen elke dag zo veel informatie moeten verwerken dat we veel gegevens in groepen samenvatten. Stereotyperingen zijn een goed uitgangspunt om een situatie te bekijken, maar als de persoon niet verder kan kijken dan het stereotype, geeft hij de persoon tegenover zich geen eerlijke kans. Bijvoorbeeld; orthodoxe joden zijn vaak te herkennen aan hun kleding en haardracht. Als men deze uiterlijke kenmerken herkent, en ook iets van de religie af weet, dan zou het vliegtuigpersoneel uit het artikel niet zo nerveus hebben gereageerd op de tefilin van de passagier. Aan de andere kant, het is juist ook de taak van veiligheidspersoneel om te controleren of de leren doosjes wel alleen maar perkament bevatten! Dus: algemene kennis van groepen is goed, maar vergeet niet elke persoon individueel te beoordelen.
Lees hier het volledige artikel: Intercultural Differences: The challenge for security screeners , geschreven door Tim Cohen van het Intercultural Consultants Centre (ICC).