Rijst of graan verbouwen verklaart cultuurverschillen

Home blogging setup

RIJST OF GRAAN VERBOUWEN VERKLAART CULTUURVERSCHILLEN

Veel mensen vragen mij waar cultuur eigenlijk vandaan komt, of hoe bepaalde cultuurverschillen zich gevormd hebben in het verleden. Op deze vraag is geen definitief antwoord te geven;  evolutie is geen mathematisch proces!

Soms komen onderzoekers echter tot interessante resultaten die ons een sterk vermoeden geven waar bepaalde cultuureigenschappen vandaan komen. Bijvoorbeeld; er zijn culturele verschillen tussen groepen die traditioneel gezien rijst verbouwden en groepen die graan verbouwden.

Het cultiveren van rijst is een intensief proces dat dubbel zo veel tijd kost als het cultiveren van graan. Er is veel water voor nodig, en je moet dus een netwerk van buizen, kanalen en afwatering aanleggen. Alle boeren die rijst verbouwen moeten de toe- en afvoer van water coördineren, en het hele systeem vereist continue controle en onderhoud. Het is onmogelijk om in je eentje rijst te verbouwen en het is onmogelijk om dit te doen zonder rekening te houden met de rijstvelden van je buren. Deze situatie vereist dus samenwerking, en coördinatie. Rijstboeren moeten altijd rekening houden met hun buren en goed kunnen inschatten hoe hun acties de omgeving zullen beïnvloeden. Het overleven hangt hier van af. Dit klinkt als collectivisme, nietwaar?

Het verbouwen van graan is relatief gemakkelijk; je ploegt de grond om, zaait het graan, en hoopt op genoeg regen. Je moet je land in de gaten houden, maar het is werk wat je in je eentje kunt doen, en je bent ook niet afhankelijk van wat je buren al dan niet met hun land doen…. dit zijn betere omstandigheden om onafhankelijkheid, kritisch denken en zelfvoorziening te stimuleren.

Het onderzoek is uitgevoerd door een onderzoeksgroep onder leiding van Thomas Talhelm van de Universiteit van Virginia (VS). In Zuid-China wordt al duizenden jaren lang rijst verbouwd, maar ten Noorden van de rivier de Yangtze wordt graan verbouwd. Ondanks dat veel trainers het hele Aziatische continent als collectivistisch bestempelen zijn er uiteraard regionale verschillen. Deze onderzoekers hebben significante verschillen in collectivisme gemeten die precies samenhangen met de rijst-graan grens, zelfs aan beide kanten van de scheidslijn (dus in dezelfde geografische regio).

Hier is de link naar het volledige artikel in Science magazine: Large-Scale Psychological Differences within China explained by Rice versus Wheat Agriculture

This page is Amazing

Learn From Industry Leaders

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper.

Learn at Your Own Pace

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper.

Professional Certification

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *