De Internationale projectleider aan het werk!

Internationaal projectleider aan het werk

Een voorbeeld van de interculturele uitdagingen die een internationaal projectleider tegen kan komen

Stel je voor, je werkt bij een internationaal levensmiddelenbedrijf en je krijgt een spannend nieuw project toegewezen. Je (Nederlander) mag als projectleider een team van Zwitsers en Bolivianen begeleiden die samen werken aan een kwaliteitsslag in de Boliviaanse productieomgeving.

Je wil graag het beste uit je team halen en je weet dat het werken met een multicultureel team extra aandacht vereist.
Hoe ga je te werk?

Stap 1: Breng de grootste cultuurverschillen in kaart

Zwitserland

  • Cultuurtype is taakgericht;
  • Plant zijn werk in detail;
  • Vindt deadlines belangrijk;
  • Zeer punctueel;
  • Werkt het liefst aan een taak tegelijkertijd;
  • Egalitaire samenwerkingsstijl

Bolivia

  • Cultuurtype is relatiegericht;
  • Plant zijn werk in grote lijnen;
  • vindt deadlines een indicatie;
  • Minder punctueel;
  • kan goed multitasken;
  • werkt vanuit een hiërarchische structuur

Stap 2: Cultuurverschillen overbruggen

Als projectleider wil je dat alle projectleden prettig kunnen werken, en ook dat het team als geheel een goede output heeft. Je moet dus de balans vinden tussen tegemoetkomen aan verschillende werkstijlen als het sturen op resultaten. Hoe krijg je dit voor elkaar?

Op sommige vlakken kan het goed zijn voor de resultaten om bepaalde mensen het voortouw te laten nemen; op andere momenten kan het beter zijn om ieder volgens zijn eigen voorkeur te laten werken; en tenslotte kun je ook een nieuwe stijl introduceren.

Advies voor inrichting van het werk:

Moedig een flexibele benadering aan waarbij Zwitserse teamleden het voortouw kunnen nemen en het overzicht over de werkzaamheden en kritieke pad naar de doelen toe kunnen vaststellen en bewaken. Daarna kan iedereen zich verlaten op de kwaliteit van de Boliviaanse teamleden om snel en creatief te reageren op onverwachte gebeurtenissen en aanpassingen.

Deadlines:

De Boliviaanse teamleden zullen wellicht minder hechten aan strikte deadlines en gedetailleerde planning. Sta open voor meer flexibele werkschema’s en wees bereid om aanpassingen te maken aan de planning om tegemoet te komen aan de behoeften en werkgewoonten van beide culturen, zolang het kritieke pad en de grote deadlines maar gehaald worden.

Onderlinge verhoudingen:

De Zwitserse samenwerkingsstijl is egalitair, dat betekent dat elk teamlid zich even vrij mag voelen om ideeen naar voren te brengen en zijn mening te geven. De Boliviaanse teamleden zullen meer respect hebben voor senioriteit in leeftijd en werkervaring. Het kan goed werken om de senior leden van het team een informele leidinggevende positie te laten innemen, zolang jij als projectleider stevig blijft benadrukken dat voor een optimale besluitvorming alle meningen, posities en voorstellen geuit en serieus overwogen moeten worden.

Stap 3: Teamontwikkeling faciliteren

Bouw aan relaties en vertrouwen

Gezien de relatiegerichte cultuur van Bolivia is het van cruciaal belang om te investeren in het opbouwen van sterke interpersoonlijke relaties en het opbouwen van vertrouwen binnen het team. Neem de tijd om informele gesprekken te voeren en relaties te ontwikkelen met alle teamleden, wat kan helpen om de samenwerking en teamcohesie te versterken.

Faciliteer interculturele uitwisseling

Organiseer regelmatig bijeenkomsten of activiteiten waarin teamleden de kans krijgen om hun culturele achtergronden, tradities en werkstijlen te delen en te bespreken. Dit kan bijdragen aan een beter begrip en respect voor elkaars culturele verschillen en helpen om een inclusieve en collaboratieve werkomgeving te bevorderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *