Post image for Zakendoen in Rusland

Zakendoen in Rusland

Dankzij de snelle ontwikkeling die Rusland doorgemaakt heeft na het loslaten van het communisme, bestaan er in Rusland grote culturele verschillen tussen generaties. De oudere generatie Russen voldoen waarschijnlijk meer aan het stereotype beeld dat er in West-Europa van Russen bestaat, maar de jongere generatie heeft andere culturele kenmerken.

 

Zakendoen met Russen

U bent er misschien op voorbereid dat u wodka moet drinken om een zakendeal te beklinken, maar uw zakenpartner biedt u een latte macchiato aan. Rusland verandert snel, en zeker in jonge industrieën en de stedelijke gebieden zult u een modern Rusland aantreffen waar zowel traditionele waarden als Westerse gewoonten gecombineerd worden.

Zoals vaak het geval is, vinden de grootste veranderingen plaats in de omgangsvormen. De onderliggende normen en waarden veranderen veel langzamer.

Grote verschillen tussen de Nederlandse cultuur en de Russische cultuur vindt u in de verschillende visie op onderhandelen, en de nadruk die in Rusland gelegd wordt op het respecteren van de hiërarchische verhoudingen.

Wilt u graag weten hoe u een onderhandelingsproces met een Russische zakenpartner het beste kunt aanpakken?  Of gaat u misschien verhuizen naar Rusland en wilt u zich daarop voorbereiden? Daar kunnen wij u bij helpen!

Effectiviteit

Doel van de training: ‘Wat haal ik hier uit?’

Kort gezegd zal iedere deelnemer zijn zakelijke doelen effectiever bereiken. Dit bereikt u via de volgende aandachtsgebieden:

Kennis: De volgende onderwerpen worden in deze training behandeld:

 • Uitgangspunt: De ijsberg van cultuur; hoe normen en waarden gedrag sturen
 • Achtergrond, verschil met Nederland en tips ter overbrugging:
  • Een goede eerste indruk maken in Rusland
  • Navigeren van Russische hiërarchie
  • Onderhandelen in Rusland

 

Oefening: Kennis alleen is niet genoeg. U moet weten hoe de praktijk in elkaar steekt. Onze trainer zal met u veel voorkomende praktijksituaties oefenen, zoals

 • Gesprekken voeren (acquisitie-, kennismaking-, sales pitch);
 • Sociale omgangsvormen; en
 • Onderhandelen.

 

Inzicht: In deze training doet u basiskennis op van de Russische normen en waarden, de grondbeginselen die het gedrag sturen. Deze kennis brengt u meteen in de praktijk door te oefenen met onze trainer. Dit leidt tot inzicht; op basis van uw kennis en ervaring kunt u ook nieuwe situaties correct inschatten (iets wat ‘Do’s & don’ts’-lijstjes niet voor u doen). U kunt u verplaatsen in de Russische manier van zakendoen. Hoe meer kennis u opdoet en hoe meer contact u heeft met Russen, hoe scherper uw inzicht en daarmee gaat uw effectiviteit sterk omhoog.

 

 

Aanpak: ‘Wat gaan we doen?’

De trainingen van Globalizen zijn interactief, high-paced, en gebaseerd op praktijksituaties. U kunt anekdotes, zelftests, audiovisuele materialen, praktijkvoorbeelden, opdrachten en case studies verwachten en uiteraard maken we veel gebruik van de aanwezige kennis en ervaring van de deelnemers zelf.

De training ‘Zakendoen met Russen’ wordt uitgevoerd door twee trainers; een cultuurexpert die de theorie behandelt en het proces begeleidt, en een landenexpert; een Russische trainer die met u oefeningen zal doen en uw praktische vragen over de dagelijkse gang van zaken in Rusland zal beantwoorden.

 

Praktisch toepasbaar

Wij vinden dat een zakelijke training alleen de moeite waard is als deze bijdraagt aan de doelen van uw organisatie. Het uitgangspunt van alle trainingen is dat u na het volgen van een training beter uw werk kunt doen. Wij proberen dus niet zo veel mogelijk theoretische modellen uit te leggen maar gebruiken theorie als een van de middelen om uw competenties te versterken. Andere middelen zijn ervaringsleren, observeren en analyseren van praktijksituaties, in tweegesprek gaan met een landenexpert en/of bijvoorbeeld het werken met een trainingsacteur.

Onze trainingen worden altijd gegeven door ervaren trainers met uitgebreide ervaring in internationaal zakendoen. Zij begrijpen wat u doormaakt en wat uw vragen en uitdagingen zijn, want zij hebben het zelf ook meegemaakt. Onze trainers leggen de link tussen de theorie en de dagelijkse realiteit van internationaal zakendoen, en zullen hun ervaringen graag met u en alle deelnemers delen.

 

Globalizen staat voor flexibiliteit en duidelijkheid

Onze trainingen zijn zorgvuldig ontwikkeld om op een efficiënte manier zoveel mogelijk kennis over te dragen, maar gelukkig zijn geen van onze programma’s rigide. Wij zullen altijd met u overleggen wat u wilt bereiken met de training. Samen zullen we de leerdoelen vaststellen en deze vastleggen in de overeenkomst. De inhoud van de workshop wordt toegespitst op uw doelen en context. Zo weet u precies wat u van ons kunt verwachten.

 

Referenties: ‘Wat vonden anderen van deze training?’

“Nooit geweten dat een win-loose mentaliteit een cultureel kenmerk was!”

“Dit is een goed uitgangspunt, maar misschien is het belangrijkste dat ik vandaag geleerd heb is dat ik goed moet kijken naar de regio, bedrijfstak, en organisatiecultuur omdat Rusland gewoon niet over 1 kam te scheren is.”

“Ik wil gewoon nog veel meer leren!”

 

Geïnteresseerd in Cursussen, Trainings en Workshops van Globalizen?

Voor meer informatie kunt u hieronder uw contactgegevens invullen.
Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Uw privacy is belangrijk voor ons. Wij zullen uw gegevens met zorg behandelen, zoals beschreven in onze privacy policy

[contact-form-7 id="670" title="Cursussen, Trainings, Workshops"]

Globalizen

tel: +31-(0)492-772 853
email: info (at) globalizen (dot) com