Post image for Zakendoen in de Verenigde Staten

Zakendoen in de Verenigde Staten

Noem het de Verenigde Staten van Amerika, de VS, de USA, of kortweg ‘the States’ … wie internationaal zaken wil doen, kijkt al snel naar het land van de onbegrensde mogelijkheden. Europa staat de bekend als het ‘oude’ continent, en de Verenigde Staten als de plek waar ondernemerschap gestimuleerd wordt, waar risico’s nemen bewonderd wordt, en waar men vindt dat iemand minimaal 1 keer in zijn leven failliet moet gaan om een succesvol entrepreneur te kunnen worden.

 

Zakendoen met Amerikanen

Nederlanders spreken goed Engels, en we krijgen via de media dagelijks beelden uit de Verenigde Staten. Veel mensen zijn er op vakantie geweest. Hierdoor hebben veel mensen het gevoel dat het niet nodig is om zich te verdiepen in de Amerikaanse cultuur op het moment dat ze met de Verenigde Staten te maken krijgen. Toch is het zo dat juist in de landen waar wij een grote (culturele) verwantschap mee voelen, meer culturele misverstanden ontstaan. Omdat men geen grote cultuurverschillen verwacht, is men minder sensitief naar de omgeving toe en worden er belangrijke signalen gemist.

Wist u dat onze Nederlandse bescheidenheid u uw opdracht kan kosten?

De Amerikaanse cultuur is sterk gericht op succes en zelfvertrouwen. Het taalgebruik is veel emotioneler dan dat we in Nederland gewend zijn, en ‘tijd is geld’. Een Nederlander die op de Nederlandse manier zijn product aan een Amerikaanse delegatie pitched, kan wel eens van een koude kermis thuiskomen. Het is waarschijnlijk dat de Nederlandse pitch door de Amerikanen als ongeïnspireerd en weinig overtuigend gezien wordt. En als de verkoper al niet vierkant achter zijn product staat, waarom zouden zij het dan kopen?

A little goes a long way

Als u zich verdiept in de basiswaarden van de Amerikaanse cultuur, en dit kunt vertalen naar communicatiestijl en de essentiële kenmerken van de Amerikaanse zakencultuur, dan kunt u in een korte tijd uw effectiviteit op de Amerikaanse markt, uw samenwerking met uw Amerikaanse zakenpartners en/of uw verblijf in de VS sterk vergroten.

Effectiviteit

Doel van de training: ‘Wat haal ik hier uit?’

Kort gezegd zal iedere deelnemer zijn zakelijke doelen effectiever bereiken. Dit bereikt u via de volgende aandachtsgebieden:

Kennis: De volgende onderwerpen worden in deze training behandeld:

 • De ijsberg van cultuur; hoe normen en waarden gedrag sturen
 • Belangrijke aspecten van de Amerikaanse cultuur:
  • Succes als basisdrijfveer
  • Communicatiestijl
  • Individualisme
 • Overtuigend presenteren en argumenteren

 

Oefening: Kennis alleen is niet genoeg. U moet weten hoe de praktijk in elkaar steekt. Onze trainer zal met u veel voorkomende praktijksituaties oefenen, zoals

 • Netwerken,
 • Presenteren; en
 • Onderhandelen.

 

Inzicht: In deze training leert u meer over de Amerikaanse normen en waarden, deze vormen de basis van wat een Amerikaan ‘goed’ en ‘professioneel’ gedrag vindt. Uiteraard besteden we aandacht aan de verschillende culturen die binnen de VS bestaan. Het land is zo groot en zo divers, dat het moeilijk blijft om over ‘de’ VS en ‘de’ Amerikaan te praten.

Deze kennis brengt u meteen in de praktijk door veel voorkomende situaties te oefenen met onze trainer. Dit leidt tot inzicht; op basis van uw kennis en ervaring kunt u ook nieuwe situaties correct inschatten (iets wat ‘Do’s & don’ts’-lijstjes niet voor u doen). U kunt u verplaatsen in de Amerikaanse manier van zakendoen. Hoe meer kennis u opdoet en hoe meer contact u heeft met Amerikanen, hoe scherper uw inzicht wordt en daarmee gaat uw effectiviteit sterk omhoog.

 

Aanpak: ‘Wat gaan we doen?’

De trainingen van Globalizen zijn interactief, high-paced, en gebaseerd op praktijksituaties. U kunt anekdotes, zelftests, audiovisuele materialen, praktijkvoorbeelden, opdrachten en case studies verwachten en uiteraard maken we veel gebruik van de aanwezige kennis en ervaring van de deelnemers zelf.

De training ‘Zakendoen in de Verenigde Staten’ wordt uitgevoerd door een ervaren trainer die zowel jarenlang in de VS heeft gewoond en gewerkt, als kennis heeft van de theorie rondom cultuurverschillen. U kunt dus ook uw praktische vragen rondom het reizen in en naar de VS als het wonen in de VS aan deze trainer stellen.

 

Praktisch toepasbaar

Wij vinden dat een zakelijke training alleen de moeite waard is als deze bijdraagt aan de doelen van uw organisatie. Het uitgangspunt van alle trainingen is dat u na het volgen van een training beter uw werk kunt doen. Wij proberen dus niet zo veel mogelijk theoretische modellen uit te leggen maar gebruiken theorie als een van de middelen om uw competenties te versterken. Andere middelen zijn ervaringsleren, observeren en analyseren van praktijksituaties, in tweegesprek gaan met een landenexpert en/of bijvoorbeeld het werken met een trainingsacteur.

Onze trainingen worden altijd gegeven door ervaren trainers met uitgebreide ervaring in internationaal zakendoen. Zij begrijpen wat u doormaakt en wat uw vragen en uitdagingen zijn, want zij hebben het zelf ook meegemaakt. Onze trainers leggen de link tussen de theorie en de dagelijkse realiteit van internationaal zakendoen, en zullen hun ervaringen graag met u en alle deelnemers delen.

 

Globalizen staat voor flexibiliteit en duidelijkheid

Onze trainingen zijn zorgvuldig ontwikkeld om op een efficiënte manier zoveel mogelijk kennis over te dragen, maar gelukkig zijn geen van onze programma’s rigide. Wij zullen altijd met u overleggen wat u wilt bereiken met de training. Samen zullen we de leerdoelen vaststellen en deze vastleggen in de overeenkomst. De inhoud van de workshop wordt toegespitst op uw doelen en context. Zo weet u precies wat u van ons kunt verwachten.

 

Referenties: ‘Wat vonden anderen van deze training?’

“Nooit gedacht dat er nog zo veel cultuurverschillen bestaan tussen de USA en Nederland”

“Ik moet echt leren mijn Hollandse bescheidenheid opzij te zetten”

“Fijn dat de trainer zelf in de VS gewoond heeft, zo kon ik ook met mijn praktische vragen bij haar terecht.”

 

Geïnteresseerd in Cursussen, Trainings en Workshops van Globalizen?

Voor meer informatie kunt u hieronder uw contactgegevens invullen.
Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Uw privacy is belangrijk voor ons. Wij zullen uw gegevens met zorg behandelen, zoals beschreven in onze privacy policy

[contact-form-7 id="670" title="Cursussen, Trainings, Workshops"]

Globalizen

tel: +31-(0)492-772 853
email: info (at) globalizen (dot) com