Zakendoen in België

Het is interessant hoe geografische nabijheid, een lange gedeelde geschiedenis en zelfs gedeeltelijk een gezamenlijke taal, niet betekent dat we in cultureel opzicht hetzelfde zijn. Amerikanen verbazen zich er vaak over hoe cultureel divers Europa is en dat we binnen een straal van 150 kilometer 4 verschillende culturen kennen. Wij weten dit wel, maar toch onderschatten we vaak de grote cultuurverschillen die er tussen Nederland en België (zowel Vlaanderen als Wallonië) bestaan.

 

Zakendoen met Belgen

Nederlanders doen veel zaken met Vlaanderen, en omdat we allemaal Nederlands spreken gaan we er vaak van uit dat we elkaar goed verstaan, omdat we elkaars woorden verstaan. Misschien komt het omdat Nederland beïnvloed is door het Calvinisme en België katholiek was, of vanwege onze polders en daarmee de noodzaak tot democratie, niemand weet het zeker, maar feit blijft dat er significante cultuurverschillen zijn tussen ons en onze Zuiderburen. Een introductie in de do’s en don’ts van de Belgische zakencultuur kan u in een korte tijd veel inzichten verschaffen die u het zakendoen in België kan vergemakkelijken.

Effectiviteit

 

Doel van de training: ‘Wat haal ik hier uit?’

Kort gezegd zal iedere deelnemer zijn zakelijke doelen effectiever bereiken. Dit bereikt u via de volgende aandachtsgebieden:

Kennis: De volgende onderwerpen worden in deze training behandeld:

 • De ijsberg van cultuur; hoe normen en waarden gedrag sturen
 • Belangrijke aspecten van de Belgische cultuur:
  • Visie op hiërarchie en management
  • Behoefte aan regels
  • Communicatiestijl
 • Verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië

 

 

Oefening: Kennis alleen is niet genoeg. U moet weten hoe de praktijk in elkaar steekt. Onze trainer zal met u veel voorkomende praktijksituaties oefenen, zoals

 •   Overtuigen,
 •   Leidinggeven; en
 •   Correct interpreteren van communicatie (wanneer is ‘ja’ echt ‘ja’?)

 

Inzicht: In deze training leert u meer over de Belgische normen en waarden, deze vormen de basis van wat een Belg ‘goed’ en ‘professioneel’ gedrag vindt. Het uitgangspunt van de training zijn de verschillen tussen Nederland en België, met veel aandacht voor de verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Deze kennis brengt u meteen in de praktijk door veel voorkomende situaties te oefenen met onze trainer. Dit leidt tot inzicht; op basis van uw kennis en ervaring kunt u ook nieuwe situaties correct inschatten (iets wat ‘Do’s & don’ts’-lijstjes niet voor u doen). U kunt u verplaatsen in de Belgische manier van zakendoen. Hoe meer kennis u opdoet en hoe meer u let op de verschillen, hoe scherper uw inzicht wordt en daarmee gaat uw effectiviteit in het zakendoen sterk omhoog.

 

Aanpak: ‘Wat gaan we doen?’

De trainingen van Globalizen zijn interactief, high-paced, en gebaseerd op praktijksituaties. U kunt anekdotes, zelftests, audiovisuele materialen, praktijkvoorbeelden, opdrachten en casestudies verwachten en uiteraard maken we veel gebruik van de aanwezige kennis en ervaring van de deelnemers zelf.

De training ‘Zakendoen in België’ wordt uitgevoerd door twee trainers; een cultuurexpert die de theorie behandelt en het proces begeleidt, en een landenexpert; een Belgische trainer met ervaring in zowel het Belgische als het Nederlandse zakenleven die met u oefeningen zal doen en uw praktische vragen over het dagelijks leven in België zal beantwoorden.

 

Praktisch toepasbaar

Wij vinden dat een zakelijke training alleen de moeite waard is als deze bijdraagt aan de doelen van uw organisatie. Het uitgangspunt van alle trainingen is dat u na het volgen van een training beter uw werk kunt doen. Wij proberen dus niet zo veel mogelijk theoretische modellen uit te leggen maar gebruiken theorie als een van de middelen om uw competenties te versterken. Andere middelen zijn ervaringsleren, observeren en analyseren van praktijksituaties, in tweegesprek gaan met een landenexpert en/of bijvoorbeeld het werken met een trainingsacteur.

Onze trainingen worden altijd gegeven door ervaren trainers met uitgebreide ervaring in internationaal zakendoen. Zij begrijpen wat u doormaakt en wat uw vragen en uitdagingen zijn, want zij hebben het zelf ook meegemaakt. Onze trainers leggen de link tussen de theorie en de dagelijkse realiteit van internationaal zakendoen, en zullen hun ervaringen graag met u en alle deelnemers delen.

 

Globalizen staat voor flexibiliteit en duidelijkheid

Onze trainingen zijn zorgvuldig ontwikkeld om op een efficiënte manier zoveel mogelijk kennis over te dragen, maar gelukkig zijn geen van onze programma’s rigide. Wij zullen altijd met u overleggen wat u wilt bereiken met de training. Samen zullen we de leerdoelen vaststellen en deze vastleggen in de overeenkomst. De inhoud van de workshop wordt toegespitst op uw doelen en context. Zo weet u precies wat u van ons kunt verwachten.

 

Referenties: ‘Wat vonden anderen van deze training?’

“Leuke training, heb veel geleerd.”

“Omdat België zo dichtbij Nederland ligt, heb ik nooit echt stilgestaan bij de verschillen in aanpak van zakendoen.”

“Ik heb in een korte tijd veel geleerd.”

 

Geïnteresseerd in Cursussen, Trainings en Workshops van Globalizen?

Voor meer informatie kunt u hieronder uw contactgegevens invullen.
Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Uw privacy is belangrijk voor ons. Wij zullen uw gegevens met zorg behandelen, zoals beschreven in onze privacy policy

[contact-form-7 id="670" title="Cursussen, Trainings, Workshops"]

Globalizen

tel: +31-(0)492-772 853
email: info (at) globalizen (dot) com